The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Prokletí titánů

pátek 14. června 2013

(RC) Review: Prokletí titánů

Autor: Rick Riordan
Přeložila: Dana Chodilová
Série: Percy Jackson / 3.
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment / 2011

Poté, co je Annabeth unesena neznámou bytostí, se jí Thalie, Grover, Percy a dvě lovkyně z Artemidiny družiny (Zoey a nová bývalá polobohyně Bianca di Angelo) vydávají hledat pomocí další výpravy. Jenže není příliš jednoduchá, jelikož se zdá, že se začínají probouzet bytosti, které nebyly na Zemi po tisíce let, třeba titáni. Stopa po Annabeth je zavede do San Francisca, kde se stane možné i nemožné. Percy a Thalie vědí, že jeden z nich na svých bedrech ponese prokletí titánů. Který z nich? Nebo nikdo?


Do každého dílu Percyho Jacksona už jdu nyní na jistotu, protože vím, že se knížkám od Ricka Riordana jen těžko něco vyrovná. Když
už si myslíte, že vás ničím nepřekapí, najednou se vytasí s esem v rukávu a naprosto vás odzbrojí jak nápadem, tak i jednoduchým stylem psaní, proto čtete a čtete a nakonec zjistíte, že už vám z ničeho nic došly stránky. A pokud nemáte rádi bohy ani nic okolo, co se týká mytologie, pak se nemusíte bát, jelikož si i přesto určitě odnesete z četby příjemné zážitky, a možná i nějaké to poučení o dřívějších světech.

Neustále nad Percyho příběhy musím kroutit hlavou, protože uznávám, že jsou opravdu propracované. Jsem udivená, jak autor dokáže propojit pravdivé základy v mytologii s napínavým fantastickým dobrodružstvím. Nepřeháním, když řeknu, že je Percy takovou mytologickou obdobou Harryho Pottera, možná se dokonce odvážím říct, že je i lepší. Každý díl o maličko předčí ten předchozí, ačkoli se domníváte, že už to ani nejde, a právě to se mi na dílech Ricka Riordana líbí.

V Prokletí titánů je vidět, jak moc se vyvinuly postavy oproti prvnímu dílu, kdy bylo Percymu 12 let a choval se především jako malý chlapec. Nyní mu je již 14 a i přes svou zbrklost a lehkovážnost ví, co je opravdu důležité a na čem zas tolik nesejde. Podobně na tom byla i taková Annabeth nebo i Thalia - všichni polokrevní mě neustále něčím překvapovali, ať už šlo o výběr snídaně nebo celoživotní rozhodnutí.

Nad čím jsem musela zakroutit hlavou, bylo vsunutí další zápletky do příběhu. Sice jsem tušila, že si Rick
nemůže (i když.. myslím, že zrovna on by to dokázal) vystačit jen s aktuální situací, pokud chce napsat v sérii ještě další dvě knížky. Konce každé z nich bývají opravdu 'zabijácké', protože v nich vznikne spousty otázek a napnou čtenáře tak, že si musí pořídit další výtisk. Prokletí titánů nezklamalo, jsem napnutá jako struna.

Mé hodnocení
Navzdory všemu musím dát čtyři hvězdičky. Proč? Ano, příběh měl jiskru, originální zápletku, poutavou dějovou linii a pěkné téma, avšak když knihu porovnám s dvěma předchozími, celkově byla trošku slabší a nebylo by to vůči nim fér. Ale i přesto mě série Percyho Jacksona neomrzela a budu se těšit na další části. Ať už jste mladí, staří, literáti, zapřísáhlí odpůrci četby nebo jen nemáte rádi mytologii, rozhodně vám ji mohu doporučit, určitě se vám zalíbí tak jako mě!

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - DeviantArt

Žádné komentáře:

Okomentovat